Geschiedenis

Sta Paraat is al 70 jaar actief. Een kort historisch overzicht:

  • Sta Paraat Hasselt behoort met zijn ruim 750 leden tot de grotere sportclubs van Vlaanderen.
  • Sedert 1958 ononderbroken provinciale,federale,nationale en internationale kampioenen.
  • In bijna alle Hasseltse wijken actief.
  • Voor jongens en meisjes vanaf 3 jaar.
  • Met gediplomeerde lesgevers(sters).
  • Met mogelijkheid tot deelname aan happenings,interclub, provinciale, federale, nationale en internationale turnwedstrijden.
  • Met gym & sport voor dames en heren.
  • Eén grote familie met een enthousiast oudercomité.
  • Vanaf 2000 in het bezit van het kwaliteitslabel van IK SPORT / IK GYM – Bloso.

De officiële erkenning van Sta Paraat gebeurde in 1950. Professor Paesmans was hierbij de stuwende kracht. De club werd toen erkend bij de Koninklijke Katholieke Turnfederatie met respectievelijke stamnummers 402 voor de jongens en 1404 voor de meisjes. In 1955 nodigde professor Paesmans de toenmalige leerkrachten Lichamelijke opvoeding van Hasselt uit om deel uit te maken van het bestuur. Het lesgeversveld en het bestuur werd alzo uitgebreid met zeer bekwame vakmensen.

Wijlen Mathieu Van Aken, leraar lichamelijke opvoeding aan de Provinciale Handelsschool werd secretaris. Al heel vlug werd hij de trainer van de heren ploeg om in 1965 de meisjeskeurploegen onder zijn hoede te nemen. Na enkele jaren werd hij federaal en nationaal trainer, stuwende kracht achter onze turnkring en hoofdredacteur van ons tweemaandelijks tijdschrift.

In 1955 werd Claire Minten, eveneens verbonden als leerkracht lichamelijke opvoeding aan de Provinciale Handelsschool, lesgeefster van de hele meisjesafdeling.
In 1975 (het jaar van de vrouw) werd Claire Minten gevraagd om het voorzitterschap van de Heer Mon Janssen over te nemen. Heel snel groeide Sta Paraat – P.H.H. uit tot de grootste club van het land met pieken van 1275 leden.
Vanaf 1959 heeft Sta Paraat onderbroken méér dan 20 nationale dameskampioenen en 13 herenkampioenen kunnen huldigen. Verschillende meisjes hebben deelgenomen aan de Europese en de Wereldkampioenschappen. Enkele wedstrijdgymnasten van de verschillende keurploegen waren ingeschreven op de Provinciale Handelsschool om zo studie en sport op een effectieve manier te combineren.

Vanaf 1996 en dit voor de volgende vijf jaar werd de club geleid door toenmalige juryvoorzitster van Sta Paraat Lisy Genné-Hennuy. In die tijd kon men bij Sta Paraat – P.H.H. een keuze maken uit een hele reeks disciplines: Artistieke gymnastiek voor dames en heren, Acrogym, Dubbele – en minitrampoline, moderne dans, recreatief turnen voor alle leeftijden en kleutergym.

PGilissen

In 2001 werd Patrick Gilissen, vroeger zelf nog lesgever geweest bij Sta Paraat,
gevraagd om het voorzitterschap waar te nemen. Ondertussen heeft Sta Paraat de volledige naam van Turnkring Sta Paraat – P.H.H. Hasselt vzw meegekregen en telt zij maar liefst 750 leden.
Het is aan wijlen gedeputeerde Gruyters te danken dat Sta Paraat in 1958 gebruik kon maken van de turnzaal van de Provinciale Handelsschool. Deze zaal werd door de club uitgebouwd tot een van de betere turnaccommodaties van het land.
Door de herinrichting van de campus van de Provinciale Hogeschool Limburg moest deze sportzaal echter verdwijnen.
Dankzij de Stad Hasselt heeft de nieuwe vzw er voor kunnen zorgen dat onze wedstrijdturners en turnsters vanaf september 2005 gebruik kunnen maken van de gloednieuwe turnhal “Velodroom South Central” gelegen op de Kempische Steenweg 87 te Hasselt.
Daarna trad Chris Janssens aan als voorzitter. Onder zijn impuls bleef de club groeien.
Na Chris waren er twee jaren zonder voorzitter maar uiteindelijk werd Wim Meyers de opvolger. Hij was voorzitter tot 2019 en werd opgevolgd door Eveline Strackx.

freerun4

En dat we nog steeds actief zijn, wordt zeker duidelijk als je naar de resultaten kijkt.

freerunning
DSC00782

Groot en klein, jong en oud, ieder vindt er zijn gading: recreatief turnen, topsport, free running, rope-skipping, trampoline, acrobatische gymnastiek, airtrack, gym/sport voor volwassenen… ontdek het bij ons.